Dom / Istaknuti / 6 trika za uzgoj vašeg najboljeg povrća u vrtu

6 trika za uzgoj vašeg najboljeg povrća u vrtu

Je li prošlogodišnji usjev domaćeg povrća razočarao? Od izbora biljaka do upravljanja štetočinama, dobili smo šest trikova koji će vam pomoći da uzgajate svoj najbolji povrtnjak ikad.

Pronađite sunčano, otvoreno mjesto za svoj povrtnjak

Smjestite svoj povrtnjak na sunčanom otvorenom mjestu što dalje od ceste. Koliko zemlje želite izdvojiti za svoj kuhinjski vrt ovisi o uvjetima vaše parcele i o tome koliko voća i povrća trebate za uzgoj. Neki usjevi zauzimaju više prostora od drugih, ali u prosjeku zemljište veličine 9 i 9 stopa trebalo bi biti dovoljno za pružanje povrća za obitelj.

Budite selektivni s vrtnim tlom

Većina povrća i mnogo voćaka i grmlja raste na bilo kojem dobrom vrtnom tlu pod uvjetom da je ilovasto, bogato hranjivim tvarima i ima dobru drenažu u kombinaciji s dobrim zadržavanjem vlage. Primjenom komposta u jesen osigurati ćete da tlo ima dobar sadržaj humusa, ali ako uzgajate biljni vrt, nema potrebe za kompostom, jer većina biljaka preferira siromašna, suha tla.

Ostavite malo prostora između biljaka

Prilikom sjetve sjemena ili sadnje sadnica planirajte ostaviti dobar razmak između svake biljke. Biljke ne vole biti previše blizu zajedno, a bolesti uspijevaju u skučenim uvjetima.

Zakretajte usjeve kroz vrt

Da se spriječe štetočine i bolesti specifične za jednu vrstu usjeva koji se nakupljaju u tlu, godišnje povrće treba okretati od kreveta do kreveta svake godine, završavajući krug za tri ili četiri godine. Biljke s visokim potrebnim hranjivim tvarima mogu se slijedeće godine pratiti usjevima s niskim, kako bi se osiguralo da tlo ne iscrpi bilo koji poseban hranjivi sastojak. Vodite vrtni dnevnik tako da znate koje ste povrće uzgajali gdje i kada.

Razmislite o "Popratnim biljkama"

Također se možete odlučiti za uključivanje pratećih načela sadnje u vašu okućnicu, gdje određene biljke i povrće profitiraju od korisnih učinaka koje imaju jedni na druge. Na primjer, francuski neven (Tagetes patula) posađen pored širokog graha privući će lebdeće muhe. Muhe lebdeće u uzvrat jedu lisne uši koje bi inače mogle zaraziti grah.

Provjerite također

5 Većina turističkih atrakcija na svijetu

Jeste li znali da je 40 posto sustava podzemne željeznice New Yorka iznad ...